Na odprtem ognju in kurišču kot je komplet Open Fire – Začetnik lahko pripravite tudi morsko oziroma mediteransko hrano. Za spletni medij Odprta kuhinja smo prikazali kaj vse se da z žarom in pripravili na naš način črno rižoto z lignji. Seveda, tudi to se da. Pozorni bodite le na to, da bo vok oziroma posoda za praženje dovolj velika, ki bo omogočala enakomerno praženje in kasneje kuhanje jedi.
Sestavine
1 kg lignjev
4 čebule
glavica česna
3 paradižniki
oljčno olje
šopek peteršilja
1,5 kg riža arborio
0,5 l belega vina
3 l ribje jušne osnove
6 vrečk sipinega črnila
Postopek
- Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo zdrobljeno glavico česna.
- Ko se česen in čebula zmehčata, dodamo peteršilj in na drobno narezan paradižnik.
- Vse skupaj dušimo, ko izpari skoraj vsa tekočina, prilijemo vino.
- Pokuhamo, dodamo riž in ga zalijemo z nekaj jušne osnove.
- Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju, mešamo in počasi prilivamo ribjo jušno osnovo.
- Ko je riž po 20 minutah skoraj kuhan, dodamo sipino črnilo. To iz vrečk iztisnemo v malo vode, da ga lažje zamešamo v rižoto. Kuhamo še dobrih pet minut, da se okusi prepojijo. Po potrebi dosolimo.
Foto: Jure Eržen (Odprta kuhinja)