Recepti

Črna rižota z lignji

Črna rižota z lignji

Na odprtem ognju in kurišču kot je komplet Open Fire – Začetnik lahko pripravite tudi morsko oziroma mediteransko hrano. Za spletni medij Odprta kuhinja smo prikazali kaj vse se da z žarom in pripravili na naš način črno rižoto z lignji. Seveda, tudi to se da. Pozorni bodite le na to, da bo vok oziroma posoda za praženje dovolj velika, ki bo omogočala enakomerno praženje in kasneje kuhanje jedi.

Sestavine

1 kg lignjev
4 čebule
glavica česna
3 paradižniki
oljčno olje
šopek peteršilja
1,5 kg riža arborio
0,5 l belega vina
3 l ribje jušne osnove
6 vrečk sipinega črnila

Postopek

  1. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo zdrobljeno glavico česna.
  2. Ko se česen in čebula zmehčata, dodamo peteršilj in na drobno narezan paradižnik.
  3. Vse skupaj dušimo, ko izpari skoraj vsa tekočina, prilijemo vino.
  4. Pokuhamo, dodamo riž in ga zalijemo z nekaj jušne osnove.
  5. Vse skupaj kuhamo na šibkem ognju, mešamo in počasi prilivamo ribjo jušno osnovo.
  6. Ko je riž po 20 minutah skoraj kuhan, dodamo sipino črnilo. To iz vrečk iztisnemo v malo vode, da ga lažje zamešamo v rižoto. Kuhamo še dobrih pet minut, da se okusi prepojijo. Po potrebi dosolimo.

Foto: Jure Eržen (Odprta kuhinja)

Dodaj odgovor