Recepti

Brezglutenska ajdova pita iz podpeke

Brezglutenska ajdova pita iz podpeke

Težko si je zamisliti, da si boste lahko pripravili sladico kar na odprtem ognju. Z uporabnim dodatkom »podpeka« za Open Fire žar je vse mogoče, v katerem si lahko pripravite sladico kot je ajdova pita z breskvami in slivami.

Sestavine

Testo
30 dag ajdove moke
2 žlici mletega sladkorja
15 dag masla, 3 žlice hladne vode

Nadev
4 nekatrine
8 sliv
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici medu
žlička mletega cimeta
2 žlici ruma
žlička kardamoma

Postopek

  1. Zmešamo ajdovo moko in mleti sladkor, dodamo hladno maslo, na hitro z rokami pregnetemo v drobno kašico, ki se počasi veže v testo.
  2. Dodamo 3 žlice hladne vode in zamesimo v gladko testo. Zavijemo v folijo in pustimo počivati približno uro v hladilniku.
  3. Nektarine in slive narežemo na tanke krhlje, posujemo s sladkorjem, medom, začimbami in rumom.
  4. Sadje pet minut dušimo na rahlem ognju. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi v lastnem soku in začimbah.
  5. Testo razvaljamo na peki papirju v krog s premerom 28 cm.
  6. Sadje zlagamo kot strešnike v dveh krogih na razvaljano testo, vendar ne čisto do roba, tega pustimo za kakšne 3 centimetre.
  7. Rob z lopatko nežno zavihamo na sadje.
  8. Pečemo na 180 stopinjah, približno 40 minut.
  9. Ohlajeno pito lahko postrežemo z grškim jogurtom in medom.

Foto: Jure Eržen (Odprta kuhinja)

Dodaj odgovor