Težko si je zamisliti, da si boste lahko pripravili sladico kar na odprtem ognju. Z uporabnim dodatkom »podpeka« za Open Fire žar je vse mogoče, v katerem si lahko pripravite sladico kot je ajdova pita z breskvami in slivami.
Sestavine
Testo
30 dag ajdove moke
2 žlici mletega sladkorja
15 dag masla, 3 žlice hladne vode
Nadev
4 nekatrine
8 sliv
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici medu
žlička mletega cimeta
2 žlici ruma
žlička kardamoma
Postopek
- Zmešamo ajdovo moko in mleti sladkor, dodamo hladno maslo, na hitro z rokami pregnetemo v drobno kašico, ki se počasi veže v testo.
- Dodamo 3 žlice hladne vode in zamesimo v gladko testo. Zavijemo v folijo in pustimo počivati približno uro v hladilniku.
- Nektarine in slive narežemo na tanke krhlje, posujemo s sladkorjem, medom, začimbami in rumom.
- Sadje pet minut dušimo na rahlem ognju. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi v lastnem soku in začimbah.
- Testo razvaljamo na peki papirju v krog s premerom 28 cm.
- Sadje zlagamo kot strešnike v dveh krogih na razvaljano testo, vendar ne čisto do roba, tega pustimo za kakšne 3 centimetre.
- Rob z lopatko nežno zavihamo na sadje.
- Pečemo na 180 stopinjah, približno 40 minut.
- Ohlajeno pito lahko postrežemo z grškim jogurtom in medom.
Foto: Jure Eržen (Odprta kuhinja)